logo
logo

Visie

Men's Health Awareness Month

author

Lodewijk Gimberg

June 18, 2024

Het is een nog vrij onbekend begrip in Nederland maar in andere delen van de wereld staat in juni bewustwording rondom de gezondheid van mannen en jongens centraal. Hierbij gaat het zowel om fysieke als mentale gezondheid. Deze maand biedt mannen de kans om persoonlijk leiderschap te tonen door de controle over hun gezondheid te nemen en de grenzen van wat ze kunnen bereiken te verleggen. Door zich te richten op zelfverbetering en bewustwording van gezondheid, worden mannen uitgenodigd om een voorbeeld te zijn en een gezondere toekomst voor zichzelf en hun gemeenschap te bevorderen. Iets wat wij als coaches alleen maar kunnen onderschrijven

Image for Men's Health Awareness Month

Waarom men's health awareness belangrijk is

Aandacht voor dit onderwerp is essentieel omdat het de unieke gezondheidsuitdagingen waar mannen mee geconfronteerd worden belicht, zoals een hogere vatbaarheid voor bepaalde ziektes en de neiging om reguliere gezondheidscontroles en mentaal welzijn te negeren. In zekere zin is deze maand een oproep tot actie voor mannen om hun rol als leiders in hun eigen gezondheid op zich te nemen.

Wat houdt Men's Health Awareness Month in?

Men's Health Awareness Month richt zich op het verhogen van bewustzijn en het bevorderen van preventieve maatregelen voor gezondheidsproblemen die specifiek mannen treffen. Denk hierbij aan prostaatkanker, teelbalkanker en mentale gezondheidsproblemen zoals depressie en zelfmoord. Deze maand moedigt mannen aan om regelmatig medische check-ups te doen, vroegtijdige symptomen niet te negeren en actief te werken aan een gezonde levensstijl

This is a richtext image

Foto: Photo by Nathan Cowley via Pexels

De grootste uitdaging: het stigma rond mentale gezondheid en leiderschap

Traditionele opvattingen ontmoedigen mannen vaak om kwetsbaarheid te tonen, wat een significante impact heeft op hun mentale gezondheid. Het bespreken van gezondheid, zowel mentaal als fysiek, kan voor veel mannen een uitdaging zijn. Er heerst nog steeds een stigma rond het uiten van emoties en het zoeken van hulp. Dit kan leiden tot ernstige gevolgen, waaronder onbehandelde gezondheidsproblemen en mentale stoornissen. Men's Health Awareness Month speelt een essentiële rol in het doorbreken van deze barrières door bewustzijn te creëren en een platform te bieden waar openheid en ondersteuning centraal staan.

De grootste uitdaging - kop in 't zand

Een van de grootste uitdagingen op het gebied van mannengezondheid is de neiging om gezondheidsproblemen te negeren. Veel mannen zijn geneigd om symptomen te bagatelliseren of te vermijden uit angst om zwak over te komen. Dit gedrag kan ertoe leiden dat aandoeningen pas in een later stadium worden ontdekt, wanneer behandelingsopties beperkter zijn.

Een andere uitdaging is het aanpakken van mentale gezondheidsproblemen. Depressie, angst en stress worden vaak niet erkend of behandeld, waardoor mannen het risico lopen op ernstige gevolgen, waaronder zelfmoord. Het is belangrijk dat mannen leren dat het uiten van emoties en het zoeken van hulp geen teken van zwakte is, maar juist van kracht.

Wat kunnen mannen doen?

Er zijn verschillende stappen die mannen kunnen nemen om hun gezondheid proactief te benaderen.

Regelmatige check-ups: Bezoek jaarlijks de huisarts voor een volledige gezondheidscheck. Vroege detectie kan levens redden.

Gezonde levensstijl: Eet gebalanceerd, blijf fysiek actief en vermijd schadelijke gewoonten zoals roken en overmatig alcoholgebruik.

Mentale gezondheid: Praat over je gevoelens met vrienden, familie of een professional. Zoek hulp wanneer je het nodig hebt.

Ondersteuning zoeken: Maak gebruik van beschikbare resources zoals steungroepen, online forums en professionele counseling.

Bewustwording verspreiden: Deel kennis en ervaringen om andere mannen aan te moedigen ook zorg te dragen voor hun gezondheid.

This is a richtext image

Foto Mathew Thomas via Pexels

Het mentale aspect: er is meer mogelijk dan je denkt

Het mentale aspect van gezondheid is vaak onderbelicht, maar minstens zo belangrijk als het fysieke. Ons credo, "Er is meer mogelijk dan je denkt," herinnert ons eraan dat verandering begint met een enkele stap. Door open te zijn over mentale gezondheidsproblemen en actief hulp te zoeken, kunnen mannen niet alleen hun eigen leven verbeteren, maar ook anderen inspireren hetzelfde te doen. Het doorbreken van het stigma rondom mentale gezondheid is een collectieve inspanning, en elke actie telt.

Wil jij op weg naar een gezonder en gelukkiger leven? Wij geloven in de kracht van bewustwording, preventie en vooral in de kracht van de menselijke geest. Onthoud: er is meer mogelijk dan je denkt.

Laten we deze Men's Health Awareness Month benutten om positieve veranderingen teweeg te brengen en een cultuur van gezondheid en openheid te bevorderen. Samen kunnen we een verschil maken.

Gerelateerde artikelen

story image

Visie

Hoe eenzaam is het aan de top?

author

Charles de Klerk

March 26, 2021

story image

visie

Onze top 7 boeken over leiderschap

author

Erwin Schwartz

November 9, 2020

story image

News

De stille pijn van leiderschap

author

Charles de Klerk

November 22, 2022