logo
logo

Visie

Wat ze je niet leren op leiderschapstrainingen!

author

Charles de Klerk

November 2, 2020

Er is één belangrijke factor waar leiderschapstrainingen weinig grip op hebben. Dat is wat iemand gevormd heeft: zijn of haar opvoeding, de levensloop, de grote en kleine gebeurtenissen die een mens maken tot de persoon die hij of zij is. Waarom ontpopt de één zich wel tot een verantwoordelijke leider en de ander niet”, vraagt professor Paape van Nyenrode. „Ik kom zelf uit het leger en daar zie je dat ook: de een heeft het in zich en de ander niet.” Bron: Een handleiding moreel leiderschap in 7 kwaliteiten, NRC 20 september 2019

Image for Wat ze je niet leren op leiderschapstrainingen!

Maar is dit ook zo?

Als je denkt dat het zo is, dan is het zo! Bovenstaande suggereert dat dit niet veranderbaar is. Dat dit een vast gegeven is. Dat je het hiermee maar moet doen.

Maar stel dat dit toch te veranderen is? Dat persoonlijkheid niet vast is, maar een set met bewuste en onbewuste gedachten is die ons gedrag en gevoel stuurt. En wij dus wel een keuze hebben, maar alleen nog niet goed weten hoe hiermee om te gaan omdat we het niet gewend zijn. Wat zou dat voor iemand kunnen betekenen?

Nieuwe perspectieven

Omdat dit een onbewust proces is hebben we vaak geen idee wat de impact is van de in het artikel genoemde gebeurtenissen, ervaringen en opvoeding. We nemen aan dat dit een vast gegeven is. Echter, door inzicht in patronen en het oplossen van belemmerende overtuigingen ontstaan nieuwe mogelijkheden en blijken deze vaste overtuigingen helemaal niet zo vast te zijn. Door deze inzichten ontstaan er nieuwe opties. En als er opties zijn kun je kiezen. Wat zou hierdoor mogelijk worden? Keuzes zorgen voor flexibiliteit omdat je hierdoor je gedrag en reactie kunt afstemmen op iedere situatie.

Dit zorgt voor rust, ruimte en overzicht. Vanuit deze positie blijft het overzicht behouden, ook in uitdagende situaties wordt het makkelijker om de juiste keuzes te maken. Je blijft hierdoor baas over de situatie in plaats van dat de situatie jou beheerst. Wat zou er vanuit deze nieuwe positie dan mogelijk zijn dat tot op heden niet mogelijk was?

Er is meer mogelijk dan je denkt

Wij geloven dat mensen meer kunnen bereiken dan ze denken. Het gaat niet alleen om de juiste vaardigheden of ervaring, maar ook over de manier waarop mensen denken. Dit noemen we mentale modellen. De mentale modellen van mensen sturen hun gedrag en bepalen daardoor hun resultaten en succes.

Veel mensen zijn overtuigd dat ze nu eenmaal een vaste persoonlijkheid of karakter hebben dat voor een belangrijk deel bepaald op welke manier ze in het leven staan. En dat karakter niet te veranderen is.

Wat nu als karakter een set van vaste gedachten en overtuigingen blijkt te zijn die wij onbewust in ons leven hebben verzameld? En dit het onbewuste mentale model is waarmee wij ons leven sturen.

Waar we wel invloed op hebben

Mentale modellen zijn beïnvloedbaar. Net zoals onze gedachten. Deze veranderen vaak met de snelheid van het licht. Veel mensen weten dit, maar alleen voelt het niet zo. Dat maakt het ook zo uitdagend. Mensen denken en ervaren tegelijkertijd waardoor het echt lijkt. Alsof het precies en feitelijk zo is als wij denken en ervaren. Maar is het ook echt zo? Of is het perceptie? Hierbij maakt het niet uit of je het echt hebt meegemaakt of alleen in je hoofd hebt bedacht. Omdat het zo echt lijkt is het lastig om te geloven dat het ook anders kan. Maar als je eenmaal hebt ervaren dat het ook anders kan ontstaan er nieuwe mogelijkheden.

Dit is precies het terrein waar Stretched Company actief is. Wij helpen mensen, organisaties en teams om blijvende veranderingen te realiseren door op onbewust niveau hun mentale modellen aan te passen en te versterken. Wij geloven dat een gemiddelde leiderschapstraining zeker helpt om meer vaardigheden op te doen en te weten hoe het zou moeten. Echter, onze ervaring is dat de meeste mensen na een training relatief snel weer terugvallen in oude patronen en gedrag. De ‘echte’ verandering was helaas van korte duur.

De achterliggende oorzaak hiervan is dat de meeste trainingen zich richten op technieken (vaardigheden) en inzicht op bewust niveau. Hierdoor weten mensen hoe het zou moeten, maar dat betekent niet dat ze het ook begrijpen en kunnen toepassen.

Jij staat zelf aan het roer

Leiderschap gaat over het kunnen leiden van jezelf en van anderen. Eigenlijk gaat het erom anderen te helpen zichzelf te kunnen leiden. Uiteraard gaat het ook over het maken van een visie, zorgen voor richting en het nemen van verantwoordelijkheid en besluiten. Het gaat over het loslaten van controle en het geven van vertrouwen en maken van verbinding. Het zorgen voor een veilige omgeving waarbinnen mensen kunnen groeien, leren en presteren. Deze onderdelen kunnen we nagenoeg allemaal terugvinden in de literatuur en in de curricula van de meeste leiderschapstrainingen.

Maar waarom gaat het dan even zo vaak niet goed? En komen leiders in de problemen. Ontstaan onwerkbare situaties. Wordt er slecht of niet gecommuniceerd. Schieten veel leidinggevende in de controle- en oplossingsstand. Worden beslissingen vooruitgeschoven. En nemen we ons dagelijks voor om zaken anders aan te pakken om aan het eind van de dag te concluderen dat het weer niet is gelukt. Dit zorgt voor frustratie, stress, demotivatie en zelfs burn-out. Dit alles staat nog los van alles wat we van onszelf ‘moeten’ en bang zijn dat we niet voldoen of dat we dingen missen.

Dit komt door onze onbewuste overtuigingen en denkmodellen. Als je niet weet hoe je jezelf intern aanstuurt kun je dit ook niet beïnvloeden en val je steeds weer terug in dezelfde – ongewenste – patronen en resultaten. Herkenbaar?

Hoe Stretched je kan helpen

Stretched Company richt zich in haar aanpak die bestaat uit executive coaching, teamontwikkeling (team dynamics), organisatie- en leiderschapsontwikkeling en op het ontwikkelen en veranderen de mentale modellen van mensen op een duurzame manier. Door te werken op onbewust niveau zijn de veranderingen niet alleen fundamenteler maar ook duurzamer. Op het moment dat het mentale model van iemand is veranderd blijft dit zo.

Wij noemen dit veranderen zonder leercurve. Omdat wij werken op onbewust niveau is het niet meer nodig om hier (bewust) mee aan de slag te gaan of technieken toe te passen. Hierdoor kunnen nieuwe – leiderschapsvaardigheden – sneller in de praktijk worden toegepast omdat eventuele weerstanden en belemmeringen zijn opgeruimd.

In onze aanpak gebruiken we de nieuwste technieken op het terrein van mental, high performance wetenschap en coaching. Onze aanpak is bewezen effectief en zorgt voor blijvende resultaten. Onze kandidaten zijn hierdoor veel beter in staat om de juiste keuzes te maken en met energie en vertrouwen zichzelf, hun teams en organisaties op een zeer effectieve wijze aan te sturen. Dit zorgt voor rust en buitengewone prestaties en resultaten.

Gerelateerde artikelen

story image

Visie

Hoe eenzaam is het aan de top?

author

Charles de Klerk

March 26, 2021

story image

visie

Onze top 7 boeken over leiderschap

author

Erwin Schwartz

November 9, 2020

story image

News

De stille pijn van leiderschap

author

Charles de Klerk

November 22, 2022