visie

Onze top 7 boeken over leiderschap

author

Erwin Schwartz

November 9, 2020

Het ontwikkelen, of stretchen zoals wij het noemen, van jouw leiderschap is een levenslang proces. Een proces dat gevoed kan worden door te lezen. Veel boeken zijn een reflectie en een verzameling van ervaringen van anderen, levenslessen, zienswijze, overtuigingen, waardevolle inzichten die, eenmaal tot ons genomen, ons helpen om een belangrijke verandering in onszelf te laten zien. Lezen beïnvloed je onbewuste en met je onbewuste je gedrag.

Image for Onze top 7 boeken over leiderschap

Nu blijkt echter dat de hoeveelheid tijd besteed aan lezen al jaren achteruit loopt. En dat geldt ook voor veel leiders. Tijd is schaars en gaat makkelijk op aan andere zaken. Goed dus om extra kritisch te zijn op de leiderschapslessen die jij tot je wilt nemen.

Wij hebben onderstaand onze selectie voor je gemaakt. Stuk voor stuk boeken over leiderschap die je helpen jezelf te stretchen. Ze bieden hulp bij het vergroten van zelfkennis, delen de ins en outs van leiderschap, gaan over motiveren en communiceren, hoe je visies overbrengt en aan cultuur werkt.


Ego Free Leaderschip, door Brandon Black en Shayne Hughes

This is a richtext image

Haal je ego uit de vergelijking en zie hoe jouw organisatie floreert!

''Ik heb een oplossing '', zegt de CFO van Encore tegen Brandon, maar het is onorthodox.'' Het is 2005 en Brandon Black is net gepromoveerd tot CEO van Encore Capital, een bedrijf dat worstelt met een steeds moeilijker wordende zakelijke omgeving. Geconfronteerd met een snel dalende aandelenkoers en een laag moreel op de werkplek, weet Brandon dat hij verandering nodig heef, en snel. Op advies van zijn CFO gaan hij en zijn executive team aan de slag met Learning as Leadership (LaL) en executive coach, Shayne Hughes. Door hun partnerschap leert het managementteam van Encore de onproductieve ego-gewoonten die samenwerking en prestaties ondermijnen, uit te roeien.

Terwijl ze dit effectievere gedrag in de hele organisatie introduceren, begint Encore problemen collectief op te lossen, discussies tussen afdelingen weg te nemen en het vertrouwen in de organisatie te herstellen door aandacht te besteden aan de onbewuste patronen die de productiviteit – veelal ongemerkt – negatief beïnvloeden.

Wanneer door de financiële crisis van 2008-2009, 90 % van zijn concurrenten failliet gaat, bloeit Encore op, met een winststijging van 300 % en een aandelenkoers met 1.200 % stijgt. Ego Free Leadership, verteld vanuit twee levendige persoonlijke perspectieven, neemt lezers mee in het succesverhaal van Encore. Ze zullen zien dat Brendon als CEO, onbewuste weerstand overwint om de verandering te modelleren die hij in zijn team wil, en een beproefde routekaart bouwt om de destructieve effecten van het EGO in teams en organisaties te elimineren.

Extreme Ownership door, Jocko Willink en Leif Babin

This is a richtext image

De schrijvers van dit boek, Jocko Willink en Leif Babin zijn beiden officier geweest bij de US Navy SEALS en waren lid van een van de meest onderscheiden speciale operatie eenheden van de oorlog in Irak. In dit boek laten zij zien hoe krachtige leiderschapsprincipes van het slagveld kunnen worden toegepast op het bedrijfsleven en het leven. Een van de belangrijkste uitgangspunten in hun boek is het nemen van verantwoordelijkheid vanuit de rol die je vervult. Altijd!

In aangrijpende verhalen uit de eerste hand over heldendom, tragisch verlies en zwaarbevochten overwinningen leerden ze dat leiderschap - op elk niveau - de belangrijkste factor is bij het slagen of falen van een team. Willink en Babin keerden terug naar huis van hun uitzending en voerden een SEAL-leiderschapstraining in om hun harde lessen die ze in de strijd hadden geleerd door te geven om zo de volgende generatie SEAL-leiders te helpen smeden.

Sinds de release in oktober 2015 heeft Extreme Ownership een revolutie teweeggebracht in leiderschapsontwikkeling en een nieuwe norm gesteld voor literatuur over dit onderwerp. Vereiste literatuur voor veel van de meest succesvolle organisaties, het is een integraal onderdeel geworden van de officiële leiderschapstrainingsprogramma's voor tientallen zakelijke teams, militaire eenheden en eerstehulpverleners. Extreme Ownership beschrijft de mentaliteit en principes die SEAL-eenheden in staat stellen de moeilijkste gevechtsmissies te volbrengen, en laat zien hoe ze kunnen worden toegepast op elk team of elke organisatie, in elke leiderschapsomgeving. Extreme Ownership, een boeiend verhaal met krachtige instructies en directe toepassing, daagt leiders overal uit om hun ultieme doel te bereiken: Lead en Win!

Unlimited power, door Anthony Robbins

This is a richtext image

Anthony Robbins behoort al decennia lang tot de top van coaches wereldwijd. In Unlimited Power deelt Robbins zijn aanpakken hoe je maximale toegang krijgt tot de kracht die het (on)bewuste te bieden heeft. Robbins deelt de tools en technieken waarmee je een grote verandering in je leven door kunt voeren

Think and grow rich, door Napoleon Hill


This is a richtext image

Een andere klassieker en een van de meest populaire boeken over persoonlijke ontwikkeling en succes. De lessen en inzichten uit dit boek gaan terug naar de periode van de Great Depression en zijn vandaag de dag nog net zo bruikbaar. In zijn boek onthult Napoleon Hill strategieën van de grootste ondernemers en leiders uit zijn tijd. De 13 principes gaan in op zaken als verlangen, kennis, verbeeldingskracht, besluitvorming en de kracht van het onderbewuste. Een boek dat laat zien dat als je in staat bent je mindset, je denkpatronen en je acties weet aan te passen, succes te toelacht.

Men's search for meaning, Viktor Frankl

This is a richtext image

In dit boek beschrijft psychiater Viktor Frankl het leven in de concentratiekampen tijdens WO II. Gebaseerd op zijn werk als psychiater en zijn ervaringen in het kamp, stelt Frankl dat alhoewel we lijden niet per se kunnen vermijden, we wel kunnen kiezen hoe we ermee omgaan, hoe we betekenis geven aan zaken in ons leven en hoe dat ons verder kan brengen. Frankl’s theorie stelt dat ons doel in het leven is om onze purpose te ontdekken en naar te leven. Datgene wat we zelf belangrijk vinden en waar we betekenis aan geven.

Een klassieker en een boek waarvan wereldwijd al miljoenen exemplaren zijn verkocht en door velen wordt aanbevolen als boek met de meeste invloed op hun leven.

Invisible Power, door Ken Manning, Robin Charbit en Sandra Knot

This is a richtext image

Dit boek gaat over onze onbewuste drivers en principes en op welke manier deze onze resultaten in bedrijven juist in de weg zitten, in plaats van hoe deze kunnen helpen om te excelleren. De schrijvers gaan dieper in op deze – onbewuste – principes en leggen uit hoe deze werken in de praktijk.

Stel je voor: Doorbraken zijn gemeengoed voor jou en je bedrijf. Niet gehaast worden door de uitdagingen van het leven, ervan overtuigd zijn dat je nieuwe perspectieven en oplossingen zult vinden. Een leven met minder stress en meer plezier.

De auteurs bieden je deze mogelijkheden aan in dit boek. Ze geven een dieper, maar praktisch begrip van ons meest onderbenutte goed: ons onbewuste brein. Dit begrip kan u van binnenuit aanzienlijk veranderen. De implicaties voor jou als leider, medewerker, partner, ouder en mens zijn enorm.

Auteurs Ken Manning, Robin Charbit en Sandra Krot, ondersteund door tientallen jaren ervaring als consultants en coaches, creëren een verrassend praktisch en hoopvol beeld, onderbouwd met tientallen herkenbare verhalen uit de praktijk. Je zult niet alleen zien hoe je een leuker, innovatiever en productiever kunt werken, je zult ook het potentieel ontketenen dat je altijd al als mens hebt gehad.

Great by choice, Jim Collins

This is a richtext image

Van een van de meest gelezen schrijver van managementboeken, Jim Collins, komt het boek Great by Choice. Niet zijn meest bekende werk, dat is ongetwijfeld Good te Great. Maar in de huidige tijd waarin we leven wel ontzettend relevant.

Want hoe kan het dat sommige bedrijven altijd goed presteren, zelfs in de meest chaotische en onzekere tijden?

In dit boek laat Collins zien dat succes niet een kwestie is van geluk maar van een combinatie van discipline, creativiteit en een gezonde kritische houding. Collins leert ons in zijn boek dat het er niet om gaat direct te moeten reageren en schakelen. Dat leidt juist tot ondoordachte manoeuvres.

Kortom, vaardigheden en mindset die voor een belangrijk deel te ontwikkelen zijn in organisaties en vaak beginnen met de overtuigingen aan de top.

Mis je iets?

Deze bibliotheek wordt met regelmaat aangevuld. We vinden het leuk van jullie te horen welke boeken hier niet mogen missen. Deel je suggestie met ons door ene mail te sturen aan info@stretched.nl

Gerelateerde artikelen

story image

Visie

Hoe eenzaam is het aan de top?

author

Charles de Klerk

March 26, 2021

story image

News

De stille pijn van leiderschap

author

Charles de Klerk

November 22, 2022