logo
logo

Visie

De rugzak en de goudvis

author

Charles de Klerk

June 14, 2024

Soms lopen zaken niet zoals gehoopt en gaat het wel eens mis. Of het nu gaat om een lastige presentatie op het werk, een ruzie met een vriend, of een slechte slag op de golfbaan, we hebben allemaal momenten waarop dingen niet gaan zoals we hadden gehoopt. De moed zakt in je schoenen en je voelt je gefrustreerd.

Image for De rugzak en de goudvis

Fouten worden mentale stenen

In dit geval gaat het over golf. Tijdens een rondje golf kan heel veel misgaan. Een slechte score, een gemiste korte putt, een bal in het water of een slechte drive. Zeker als dit een paar keer achterelkaar gebeurt zorgt dit voor een negatief domino-effect. En weg zijn je spelplezier en prestaties. Frustratie sluipt in je spel, je focus vervaagt en je score lijdt eronder.

Stel dat het ook anders kan. Dat er een manier is om die rugzak met negatieve gedachten af te gooien en te spelen met het frisse, onbevangen gemoed van een goudvis? Hûh, een goudvis?

Stel je voor dat elke keer dat er iets verkeerd gaat, je een mentale steen in een rugzak stopt. Bij golfers wordt door fouten deze rugzak zwaarder en moeilijker te dragen. De negatieve gevoelens tasten je focus en zelfvertrouwen aan, waardoor je minder goed presteert op de volgende holes.

This is a richtext image

Photo by Peter Drew on Unsplash

Onbewust je rugzak meedragen

Veel golfers zijn zich niet bewust van deze 'rugzak' die ze met zich meedragen. Ze blijven piekeren over de fout die ze maakten, waardoor ze in een negatieve spiraal terechtkomen. Dit fenomeen is niet uniek voor golf, het kan zich in elk aspect van het leven voordoen. Maar op de golfbaan, waar mentale focus en zelfvertrouwen cruciaal zijn, is het een grote uitdaging.

In de populaire serie ‘Ted Lasso’ zegt de hoofdpersonage Ted Lasso dat een goudvis het gelukkigste dier ter wereld is omdat het een geheugen van 10 seconden heeft. Dit betekent dat een goudvis snel vergeet wat er net is gebeurd en zich volledig kan concentreren op het huidige moment. Deze metafoor kan ons veel leren over hoe we beter met fouten en negatieve ervaringen kunnen omgaan. Be a Goldfish!

Hoe kun je meer als een goudvis zijn?

Erken je fout, maar vertraag niet: Het is belangrijk om je fout te erkennen en ervan te leren. Maar blijf er niet te lang bij stilstaan. Analyseer kort wat er misging, haal de les eruit en ga door.

Focus op het nu. Richt je aandacht op wat je nu kunt doen in plaats van te blijven hangen in het verleden. Elke hole is een nieuwe kans, elke slag een nieuwe mogelijkheid om te verbeteren.

Werk aan je interne dialoog. Vervang negatieve gedachten door positieve. In plaats van te denken "Ik kan dit niet", zeg je tegen jezelf "Ik heb dit eerder gedaan, ik kan het opnieuw doen".

Richt je op je ademhaling: Breng je aandacht naar je ademhaling. Als je je concentreert op je ademhaling stopt je denken en geef je jouw onbewuste de kans om zijn werk te doen.

Wees aardig voor jezelf. Iedereen maakt fouten, zelfs de beste golfers ter wereld. Wees mild voor jezelf en herinner jezelf eraan dat fouten een onderdeel zijn van het leerproces.

Golfen is niet alleen een fysieke sport, maar ook een mentale uitdaging. Het vermogen om negatieve gevoelens los te laten en je te concentreren op het huidige moment kan het verschil maken tussen een gemiddelde ronde en een geweldige ronde. Door te leren als een goudvis te zijn, zal je zware rugzak vol negatieve emoties verdwijnen.

Dus de volgende keer dat je een slechte hole speelt, herinner jezelf aan Ted Lasso's advies: Be a goldfish! Laat de fout los, ben aardig voor jezelf en focus op de volgende slag. Je zult niet alleen beter presteren, maar ook meer plezier hebben in het spel.

Gerelateerde artikelen

story image

Visie

Hoe eenzaam is het aan de top?

author

Charles de Klerk

March 26, 2021

story image

visie

Onze top 7 boeken over leiderschap

author

Erwin Schwartz

November 9, 2020

story image

News

De stille pijn van leiderschap

author

Charles de Klerk

November 22, 2022