logo
logo

Oefening

Aan de slag met goede voornemens

author

Lodewijk Gimberg

December 21, 2022

Het einde van het jaar is voor velen een moment om terug te kijken wat het afgelopen jaar heeft gebracht en plannen te maken voor het nieuwe jaar. Een bijzonder moment, omdat het voor velen ook een nieuwe start markeert. Een moment waarop je het nu eens écht anders gaat doen.

Image for Aan de slag met goede voornemens

De meeste voornemens sneuvelen

In de praktijk blijkt het echter lastig om die voornemens ook echt vol te houden. Een bovengemiddeld aantal voornemens is na een paar weken al achterhaalt. Teruggevallen in een oude gewoonte, weer een illusie rijker.

This is a richtext image

Waarom gaat het zo vaak en zo snel mis? Een paar oorzaken

1. omdat ze geformuleerd worden als een negatief doel. Simpel gezegd, een team dat speelt om niet te verliezen, gaat precies dat doen....verliezen. Zo werkt het ook met je voornemens.

2. omdat ze niet bij je passen. Denken dat je iets wilt en het ook écht willen zijn twee verschillende dingen. Zo dacht ik ooit een marathon te willen lopen. De waarheid is echter dat dit helemaal niet in mijn straatje is. Drie keer raden hoe mijn trainingsinspanningen waren......

3. omdat we nu eenmaal snel weer worden opgeslokt door de routines van het dagelijks leven. Terwijl echte diepe verandering juist vraagt om het opbouwen van nieuwe vaardigheden, overtuigingen en routines.

Liever een echte verandering

Nu ben ik zelf niet zo van de goede voornemens. Al was het alleen maar vanwege de slechte statistiek van slagen. En het niet halen van doelen, dat is iets waar ik niet van hou.

Waar ik wel een heel groot voorstander van ben, is zien dat iemand erin slaagt om een echte verandering door te voeren in zijn / haar leven. Een verandering die doorwerkt in iemands hele essentie, in de manier van zijn van die persoon. Waarmee iemand niet alleen een positief effect heeft op zichzelf maar ook op de anderen om hem / haar heen.

Dus hoe dan wel?

Dat is een heel goede vraag. Afgelopen kerstviering mocht ik bij een van onze opdrachtgevers een workshop begeleiden waarin we het anders hebben aangepakt. Een paar slimmigheden waardoor de kans op succes ineens een stuk groter wordt. Doe je mee?

This is a richtext image

Stap 1. Dream big

Brainstorm een lijst met zaken die je graag wilt bereiken, hebben, maken, geven, doen, ervaren. En denk groot, niets is te gek.

Om je een beetje op weg te helpen, heb ik een lijst met onderwerpen voor je om over na te denken:

- Materiele zaken

- Ervaringen

- Financieel

- Bijdrages / iets terug geven aan de maatschappij

- Gezondheid, fysiek of mentaal

- Vaardigheden

This is a richtext image

Stap 2. Weet waarom iets belangrijk voor je is

Kies nu uit jouw lijst de 2 belangrijkste doelen die je wilt bereiken. Waarom zijn nu juist doelen zo belangrijk voor je? Wat is je motivatie om hier mee aan de slag te gaan? Welke dieper liggende kernwaarde beinvloed je hiermee?

Stap 3. Weet hoe je jezelf gaat saboteren

Spreek naar jezelf uit waarom je aankomend jaar jouw doelen niet gaat halen. Yep, je leest het goed. Bedenk alle mogelijke redenen waarom je zou gaan falen en deel dat. Superleuk om dit samen met iemand te doen.

PS. hiermee hussel je alle mogelijke uitdagingen die je in een jaar tegen gaat komen, op voorhand lekker door elkaar. Waardoor de kans dat je er straks mee moet dealen, een stuk minder is geworden.

Stap 4. Bouw een support systeem

Hoe sterk onze intenties ook zijn, hoe goed we ook hebben voorgenomen het nu echt anders te gaan doen.....soms is het gewoon lastig om er vol voor te blijven gaan. En een nieuwe routine opbouwen kost tijd en vraagt om heel veel consistentie. Dus wat kan helpen, is een supportsysteem.

Deel je doelen met familie of vrienden. Schrijf een briefje aan jezelf voor over een half jaar. Zet een reminder in je agenda.

Reflecteer regelmatig op de voortgang die je maakt. Veranderingen zijn er niet van de ene op de andere dag. Een andere relatie opbouwen met bijvoorbeeld vrienden, een gezondere leefstijl, een nieuwe vaardigheid, het kost tijd en gaat met horten en stoten. Door af en toe te reflecteren ga je zien waar je lekker gaat en waar je wat meer aandacht aan kunt besteden.

Succes en voor aankomend jaar de beste wensen

Wij geloven in je. En in wat je kunt bereiken.

Gerelateerde artikelen

story image

Visie

Hoe eenzaam is het aan de top?

author

Charles de Klerk

March 26, 2021

story image

visie

Onze top 7 boeken over leiderschap

author

Erwin Schwartz

November 9, 2020

story image

News

De stille pijn van leiderschap

author

Charles de Klerk

November 22, 2022